Sfaturi practice
Ai întrebări legate de modul de utilizare a MILK TAXI-ULUI?

La ce se mai poate folosi Milk Taxi?

Deși Milk Taxi a fost dezvoltat pentru a prepara și distribui hrana pentru viței, sunt mai multe moduri în care acesta poate fi folosit într-o fermă:
• administrarea de soluții minerale “drench” pentru a preveni febra laptelui la vaci
• administrarea apei potabile la viței în cușetele individuale
 transportul apei în fermă pentru orice alte scopuri
• transportul sacilor cu concentrate sau diverse scule și unelte prin fermă pe suportul de găleți (maxim: 70 kg)
• în cazul în care ai optat pentru opțiunea cu brațul special pentru purceluși, Milk Taxi-ul poate fi folosit și pentru alăptarea purceilor de lapte.

Răcirea? Inclusă!

Laptele ce urmează a fi distribuit în următoarele 12 ore trebuie răcit. Unitatea de răcire bazată pe apă, ce este inclusă în echipamentul standard al pasteurizatorului, oferă o răcire rapidă a laptelui la 15°C, fie după un ciclu de pasteurizare sau după ce o parte din lapte a fost distribuit vițeilor. Acesta e un mod foarte eficient de a minimiza dezvoltarea bacteriilor.

Laptele pasteurizat și hrănirea la discreție!

Cu programul de hrănire la discreție, vițeii au lapte disponibil în găleți pe tot parcursul zilei. Ca să păstrezi laptele proaspăt pentru o perioadă mai lungă, acidifierea laptelui la un ph de 5,5 s-a dovedit a fi o metodă sigură. La temperaturi de peste 25°C poate exista în continuare o creștere a germenilor patogeni în laptele netratat. Laptele acidifiat se menține timp de 12 ore nerăcit doar dacă a fost pasteurizat înainte.

Lapte sănătos prin pasteurizare

Aproape zilnic, fermierii din fermele de vaci de lapte recoltează cantități mari de lapte nepotrivit consumului uman (lapte de la vaci cu mamită, etc.). Din păcate, în multe cazuri, acest lapte poartă și agenți patogeni ai unor boli. Ești și tu unul dintre cei care se întreabă dacă este o idee bună să hrănești vițeii cu acest lapte? Atunci următoarele informații sunt pentru tine!

Ar trebui să mă îngrijoreze bacteriile din lapte pentru vițeii mei?

Bacteriile comune ce pot provoca mamita la vaci (E. coli, Staphylococci, Streptococci, Enterococci), joacă un rol important de asemenea și în problemele legate de boli în cușetele vițeilor.
Aceste bacterii, dacă se regăsesc în regimul de alimentație cu lapte al vițeilor vor pătrunde direct în sistemul digestiv al acestora și pot cauza diaree. Experiența practică justifică presupunerea că junincile ce au fost hrănite cu lapte bogat în bacterii la o vârstă tânără sunt mai susceptibile la infecțiile cu mamită în prima lactație.

Videoclipuri

Pasteurizarea funcționeză!

Pasteurizarea e un tratament termic al laptelui într-o anumită perioadă de timp. Pentru majoritatea exploatațiilor, procedeul de pasteurizare prin expunerea laptelui la 63°C timp de 35 minute, îndeplinește cerințele practice.
După acest timp, 99,5% din agenții patogeni importanți sunt distruși, în timp ce nutrienții critici din lapte sunt păstrați.
Dacă se dorește, se poate selecta de asemenea și o încălzire ușoară a laptelui la 60°C timp de 60 sau 70 minute.

paster

Pasteurizarea pe timpul nopții

Cel mai simplu lucru este ca pasteurizarea programată să înceapă/termine automat dimineața devreme. Laptele pasteurizat va fi pregătit în Milk Taxi la temperatura potrivită rației, exact la ora dorită pentru hrănire. Alăptarea vițeilor apoi poate începe imediat (vezi graficul de mai jos).

Trebuie să modific grajdul pentru a folosi Milk Taxi?

Având în vedere că Milk Taxi este un echipament mobil, se poate ajunge ușor la toți vițeii. Asigură-te că aleile și drumurile din fermă sunt în condiție bună și porțile de acces sunt suficient de largi pentru a permite accesul Milk Taxi-ului. Poți economisi și mai mult timp dacă gălețile de lapte de pe cușete sunt aliniate la aceeași înălțime.

Ar trebui să-mi hrănesc vițeii mai mult de două ori pe zi?

Rațiile mici de lapte distribuite în mai multe mese pe zi vor face ca vițeii să crească mai repede. În acest sens, un automat de alăptare e o alegere mai bună. Când vițeii sunt alăptați cu metoda tradițională (manual), acest lucru duce la foarte multă muncă.

Cu Milk Taxi, este posibilă o gustare rapidă de prânz cu un efort minim. După hrănirea de dimineață, pregătește laptele pentru masa de la jumătatea zilei (aproximativ 1-2 l), apoi utilizează cronometrul pentru a programa încălzirea laptelui astfel încât să nu mai pierzi timp la prânz cu această operațiune și să-l ai disponibil la temperatura necesară când dorești

Important!

Laptele ce conține antibiotice nu trebuie niciodată hrănit vițeilor din cauza riscului de dezvoltare a rezistenței germenilor la antibiotice. Pasteurizarea nu inactivează efectul antibioticelor.

Descoperă Configuratorul Milk Taxi